The building ensemble for the Technical College Olpe in Attendorn has been supplemented by a three-story rectangular block that fits cleverly into the existing topography. The decisive approaches to designing the annex were to emphasize the nature of the task with a clearly articulated building and to address the specific characteristics of the site. The result is a recognizably public building that works well on the site as a flexible rectangular structure that strengthens it spatially and responds sensitively to the existing buildings. The annex reframes the existing outdoor break area, which now continues spatially unobstructed into the fully-glazed break hall. The special character of the building is emphasized by the calm, minimalist design of the facades, with their full-height, vertically proportioned windows and exposed concrete surfaces, as well as the clearly legible horizontal stratification. The classrooms seem to almost float above the light and seemingly fragile glazed hall. In contrast, the administrative area in the plinth is solid and grounded, with a large exterior stair on its eastern side. Inside and out, interiors and open spaces relate to one other, giving the students a new and inspiring place to learn.

realisation: 2015 -2018
competition: 1st price
LPH: 1-5
In ARGE with Hengstebeck Architekten Attendorn
BGF: 1.550 m²
BRI: 6.060 m³
builder: Kreiswerke Olpe
place: Attendorn
pictures: Steimle Architekten BDA

Technical College Olpe